16 Eylül 2010 Perşembe

İresmi Nikah

Evlilik her şekliyle insan doğasına aykırı bir yaşamın insanlar arasında yaşama karmaşasını bir şekilde düzene koyma çabasının acı sonuçlarından biridir aslında. Bir ömür sözler verdirtilir, bir ömür bağlılık yeminleri ettirilir. Herkes sadece görmek istediği kadarını görüp hissetmek istediği kadarıyla yetinir.

İki insanın toplumsal mütabakat altında ilişkilerini yürütebilmesi için binlerce yıldır daha iyi bir yöntem bulunamadığı için şimdilik en iyisi bu diyerek kabul etmek zorundayız evliliği.

Resmi işlerde yasal eş sayılmak, toplum önünde el ele dolaşabilmek için belge sahibi olmaktır en çok. Sahip olunan çocuk için yasal kararlar alma yetkisi, mirastan pay alma hakkıdır evlilik.

Kullanılıp atılan ve mağdur durumda bırakılan "eş" için ayakta durabilme gücüdür bir de.

...

Kız çocuklarına küçük yaşlardan aşılanır "beyaz gelinlik" rüyası. Bilinç altı örselenmiş kızlarımızın böyle olur gelinlik giymek en büyük hakkı.

...

İnsanın doğası kötüdür, o yüzden kendi haline bırakmak da olmaz. Yoksa salıver iki genci kendi rızasına, diledikleri kadar birlikte yaşayıp dilerlerse yavrulasınlar ama dedik ya mayası bozuktur insan denilen varlığın, o yüzden evlilikle prangalarsın hiçbir işe yaramayacağını bilerek bu birlikteliği.

Gariptir ki bu prangalarla ayakta durmaya devam eder binlerce yıldır bu enteresan "müessese".

Benim aklım almaz.

1 yorum:

3yedi75 dedi ki...

BANA BU AŞIDAN YAPMADILAR'''VARSA YOKSA ÇİÇEK AŞISI!!!