23 Nisan 2010 Cuma

Fantezi


Boslukta dolanan hayalet seslerin varligi? (Soru isareti) (Noktalama isaretlerini goremeyenler, gormemezlikten gelenler icin yazi ile ifade ediyorum)

Masayi yerinden oynattigimda, oksurdugumde, cildirip bagirdigimda, sevdigim sarkiyi acip bangir bangir dinledigimde o kocaman ac bosluga katkida buluyorum.
Mitolojik vakitlerde insanlarin tanrilarina ayinlerle bakire ikram edisi gibi. "Sizin icin ozenle topladigimiz bakireleri, bu kaziga oturttuk. Afiyetle yiyiniz."
Ayni mantikla bosluk tanrisinin acligini doyurmak icin, ses cikartmayi ve eger ayinin doruklarindaysak, bagislanmayi cani gonulden diliyorsak saglam bir gurultu yapmayi tercih edebiliyoruz.

Gelelim daha tehlikeli bir bakis acisina.
Belki de tanri olani kendimiz zannediyoruz. Dikkat cekmek icin, "Ben de burdayim!" diyebilmek icin ses cikartiyoruz. Bir nevi "..ve tanri sunu yaratti, bunu da yaratti..!" demek gibi birsey. O da ben burdayim demeye calismis minik oyuncaklar kullanarak.

Isin ozundeyse o ses denen 'sey' senden once de vardi, senden sonra da olacak. Aslinda boslukta ooooylece dolaniyor iste. Arada donup dolasip senin kulagina carpiyor o kadar. Tipki ayaklarini soktugun denizde sana carpan kor baliklar gibi. Bilincli olup olmadiklarini bilemezsin, ayaklarinin gidiklanmisligiyla kalakalirsin.

Dijitallesme. Duyulari birbirine geciriyor, isi cigrindan cikartiyor. Hic kokuya dokunmak ya da sesi gormek olur mu diyorsun. Ama oluyor iste.
Digital'in digit'tan gelisi. Digit'in Latince 'diti'den(parmak) gelisi. MP3 ile sesi mi parmakliyoruz o zaman simdi biz?

Insanoglu kontrol delisi. Orani degisir olsa da. Boslukta suzum suzum suzulen, ozgurlugun son temsilcisi canim ses silsilesini al.. dijitallestirip MP3'e cevir. E hani sonsuz noktadan olusuyordu ses? Sinirlandirdik mi? Oh be, hersey kontrol altinda!

Bilmem kimin sesi, bilmem kime benziyor dedigimizde de, farkli anlarda kulagimiza carpan ayni sesten bahsediyoruz bence.

Oldu da bitti masallah.



1 yorum:

Anıl Güven dedi ki...

dijital'e olan bakış açımı değiştirdin, buradan çok daha güzel gözüküyormuş... teşekkür ederim !